20 € ili 80 € popusta na vašu kupnju | Uštedite →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako odabrati vanjski tepih

Mnogi ljudi vanjski tepih najčešće zamišljaju kao plastičnu umjetnu travu. Međutim, ovo je nešto sasvim drugo. Ovi tepisi imaju istu funkciju kao i sobni - mekani su, ugodni i lijepi kako na dodir tako i za vidjeti. Oni čine da vaš vrt, terasa ili balkon izgledaju kao dnevni boravak. Pročitajte članak koji smo pripremili kako biste saznali više o prednostima vanjskih tepiha i kako odabrati onaj pravi.

Prednosti vanjskih tepiha

 • Vanjski tepisi učinit će svaki prostor ugodnim.
 • Prekrivaju nesavršenosti kao što su napukle pločice ili mrlje.
 • Štite stopala od vrućih podova i prljavštine.
 • Stvara idealan prostor za igru s djecom.
 • Vrlo su otporni na vremenske nepogode.
 • Boje ne blijede.
 • Lako se održavaju.
 • Dugotrajni su.
 • Vanjski tepisi mogu se zimi staviti u zatvorene prostore.


 • Na Bonamiju imamo širok izbor tepiha za vas u raznolikost boja i uzoraka. Osobito su popularni vanjski tepisi niskog flora koji izgledaju kao unutarnji tepisi.

  Materijali

  Vanjski tepisi izloženi su mnogo zahtjevnijim uvjetima nego sobni tepisi. Bit će izloženi vremenskim nepogodama, poput kiše, snijega i jakog sunca. Kao rezultat toga, vanjski tepisi moraju imati određena svojstva koja osiguravaju da ih intenzivna svjetlost ili nekoliko kapi kiše neće uništiti. Pogledajmo od kojih su materijala izrađeni vanjski tepisi.
  Polipropilen
  Riječ je o materijalu izrađenom od sintetičke pređe (tj. 100% polipropilena), koji se naziva i umjetni sisal jer ga svojim izgledom savršeno replicira. Na polipropilenske tepihe ne utječe ni kiša ni jako sunce i ne blijede s vremenom.
  Vinil
  Vinil je materijal na bazi plastike koji se također koristi za izradu tepiha. Boje ostaju postojane bez obzira na vremenske uvjete kojima su izloženi. Tepisi nemaju klasičnu dlaku pa ih ne morate usisavati, samo ih prebrišite krpom ili metlom i gotovi ste. Ne zadržavaju bakterije pa su pogodni za alergičare i astmatičare.
  Poliester
  Poliester je izdržljiv tekstilni materijal izrađen od sintetičkih vlakana. Otporan je na razne uvjete i brzo se suši. Nudi širok raspon jarkih boja te je također otporan na blijeđenje.
  Lateks
  Prirodni lateks je prozračan i fleksibilan materijal s dugim vijekom trajanja. Na njima se neće zadržavati grinje ili drugi mikroorganizmi.
  Reciklirano PET vlakno
  Ovi tepisi imaju ista svojstva kao i druga umjetna vlakna, ali su ekološki prihvatljiviji i održiviji izbor.
  Prirodna vlakna
  Ova kategorija uključuje morsku travu, jutu, konoplju i sisal. No, prirodna vlakna nisu tako izdržljiva kao sintetička pa ih je poželjno smjestiti ispod npr. natkrivenog dijela, suncobrana ili tende, gdje na njih neće padati kiša. Ali svojim karakterom uglavnom su spremni za ljetne mjesece i duge tople dane koje provodimo na otvorenom te nude bezvremenski dizajn. Ujedno su idealni za ljubitelje prirodnih materijala.

  Jednostavno održavanje

  Vanjski tepisi uvijek će izgledati kao novi ako vodite brigu o njihovom redovitom održavanju.

  Ako prolijete piće ili vam padne hrane na vanjski tepih, odmah očistite mrlju prije nego što se osuši. Suhe mrlje je teže ukloniti, a neke mogu ostaviti tragove.

  Svaka vrsta materijala čisti se na malo drugačiji način, ali nikada nećete pogriješiti ukoliko posegnete za običnom sapunicom. Ni u kojem slučaju ne pokušavajte čistiti tepih agresivnim sredstvima ili kemikalijama za izbjeljivanje koje bi mogle uništiti tepih.

  Nakon sezone očistite tepih posebnim sredstvom u prahu i umotajte ga na način da ga "zarolate". Preko zime ga spremite u garažu ili ostavu gdje nije previše vlažno ili ga smjestite negdje u interijeru.

  Na Bonamiju možete pronaći i prostirke koje možete prati u perilici rublja na 30 stupnjeva.