Želite živjeti po svom? Inspirirajte se →
Sve za kupaonicu do 15% jeftinije | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Raj za ljubitelje knjiga: Kako urediti kutak za čitanje

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Nema većeg užitka za ljubitelje čitanja već zavući se pod deku, sjesti u udobnu stolicu i provesti duge sate čitajući dobra štiva. Ali što se može učiniti da kutak za čitanje bude udoban, praktičan i ugodan?

Neka vas inspiriraju naši savjeti i trikovi fotografkinje Alex Hrašková.

Biblioteka u dnevnoj sobi

Ako je vaša zbirka za čitanje skromnija, manja zidna biblioteka će vjerojatno biti dovoljna. Ali ako svoje knjige više brojite u metrima, izaberite veći komad. Najbolje će to odraditi drvena biblioteka.

Ako želite spojiti lijepo s praktičnim, izaberite vitrine sa staklenim vratima– da štite knjige od prašine.

Bijele biblioteke izgledaju zanimljivo uz šarene poleđine omotnica knjiga i uljepšavaju prostoriju.

Savjet:
Dok kutnu biblioteku možete postaviti samo uz zid, možete koristiti i regale za knjige s otvorenim policama da pregradite sobu.

Sjedeći prostor u kutku za čitanje

Da bi čitanje od nekoliko sati bilo što ugodnije, mora postojati udobna fotelja. A na vama je hoćete li posegnuti za klasičnim, ljuljajućim ili visećim.

Ali za kutak za čitanje, možda nema ništa prikladnije od ispravnog Wing naslonjača, u koju se možete sklupčati i neometano čitati stranicu za stranicom. A pravi znalci? Definitivno se ne moraju zadovoljiti s manje, nego ravno u – ležaljke.

Ako nemate dovoljno prostora, od nekoliko praktičnih proizvoda ćete stvoriti ugodno mjesto za čitanje. Sve što trebate je sklopivi futon, deka i puno jastuka.

Prostor za knjige i čaj

Nije nužan, ali kutak za čitanje s njim bit će puno praktičniji. A o kome se radi? O pomoćnom stoliću! Stavite knjige, šalicu kave i male grickalice. A ako ostane mjesta i vazu s cvijećem ili mirisnu svijeću.

Pomogoto u manjim stanovima možete koristiti pomoćne stoliće, koji zauzimaju miminalno prostora, a opet imate mjesto za odlaganje predmeta.

Ako ne želite ulagati u pomoćni stolić, umjesto njega možete koristiti razne stolice, drvene stepenice za biblioteku ili tabure, na koje također možete odložiti pladanj sličnog oblika i poprime funkciju stolića.

Rasvjeta za čitanje

Ukoliko je moguće, postavite kućnu biblioteku s prostorom za čitanje što bliže prozoru. Imat ćete dovoljno dnevnog svjetla za čitanje. No, večernji bi ljubitelji čitanja već trebali biti opremljeni dobrom stolnom ili podnom svjetiljkom za čitanje.

Prilikom odabira pazite da se svjetlo može proizvoljno okretati. Istina je da što će lampa imati uže sjenilo, to će dati uži tok svjetlosti.

Suputnici protiv hladnoće

Smiren i topla stopala. To je zapravo dovoljno za čitanje. Da bi kut za čitanje bio ugodan, samo pobacajte jastuke, uzmite dekicu ili prostirku. Tako ćete sasvim zaokružiti svoj kutak za čitanje.

Opremite li se čarapama i toplim napitkom u lijepoj šalici, sigurno vam neće biti zima. I moći ćete gutati stranicu za stranicom bez prekida.

Savjet:
Spojite ugodno s još ugodnijim. Čitanjem učinite svoje dugo kupanje još ugodnijim. S policom za kadu nema straha da ćete smočiti stranice knjige.

Urednost i opuštena atmosfera

A kako pospremiti knjižnicu? Podijelite knjige u nekoliko odjeljaka, a pomoći će vam razni mipići i figurice ili svjetiljke. To će oživjeti prostor knjižnice i učiniti ga još privlačnijim.

Kako biste pobjegli od svakodnevnih briga, ne zaboravite na opuštenu atmosferu. Mirisne svijeće, ugodna glazba i ukrasi bit će idealni dodaci za trenutke opuštanja.