15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

15% na krevete uz kod LAKUNOC15*Ne odnosi se na već snižene i određene odabrane proizvode.

5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Potpuna preobrazba prostora za rad i odmor


Mjesto gdje uči kazališne uloge, opušta se, sluša jazz ili se igra sa svojim četverogodišnjim unukom. Ovo je rezultat radikalne transformacije vrtne kućice u mušku kolibu.

Inspirirajte se radnom sobom i prostorom za odmor u jednom, koju je za Jirija Langmajera dizajnirala dizajnerica Ema Traplová.

Oduvijek sam imao potrebu imati svoj prostor i neku vrstu radne sobe. Nekad sam imao mali studio u kazalištu Palmovka. To je bilo dobro tada, ali otkad sam se preselio sa sadašnjom ženom, nisam imao takvo mjesto. Mislio sam se usrećiti i dati si malo privatnosti. I mislio sam da bi vrtna kućica bila savršena za to.

Jiří Langmajer

Većinu vremena pokušavam prikazati malo hrabriji pristup uređenju interijera od prvotne namjere. U ovom slučaju, naprotiv, započeli smo sa željenim hrabrim bojama koje smo ublažili i dotjerali njihove proporcije tijekom procesa projektiranja s investitorima kako bismo postigli uravnotežen rezultat.

Ema Traplová, dizajnerica interijera u Bonamiju

Prije makeovera

Nakon makeovera

Jeste li prilikom osmišljavanja prostora imali određenu viziju?

Prirodna inspiracija za mene je bio sam prostor vrtne kućice. Za takav prostor ne mogu oblikovati, primjerice, sjajne mramorne površine ili industrijski betonski namještaj. S moje točke gledišta, prostor je jednostavno sam po sebi izabrao ostale elemente.

Je li bilo problema u dizajnu ili u realizaciji?

Izvorno smo htjeli zadržati stariji linoleum na podu. Međutim, kada smo prefarbali cijeli prostor, pod je izgledao ružno, a čisti zidovi su isticali svaki znak njegove starosti. Tako smo ga na kraju sakrili pod ispod sivo-bež tepiha, dajući cijelom prostoru još elegantniji dojam.

Tlocrt sobe i raspored namještaja.

Tlocrt sobe i raspored namještaja.

Kako ste dizajnirali radni kutak?

Mislim da je prostor vrtne kućice apsolutno idealan za željenu namjenu radne sobe s prostorom za odmor. Puno pažnje stavljeno je na skladišni prostor na relativno malom prostoru, no i to je uspjelo prikladnim namještajem.

Jednostavne vizualizacije koje klijentu omogućuju bolju vizualizaciju budućeg interijera.

Jednostavne vizualizacije koje klijentu omogućuju bolju vizualizaciju budućeg interijera.

Na temelju čega ste odabrali shemu boja interijera?

Boja je naglašena od samog početka. Na kraju smo prešli s hrabrih detalja u boji na zemljanije tonove koji se koriste u većim područjima. Tako interijer ne gubi na šarenilu, a istovremeno ne odaje pretrpan, neorganiziran ili užurbani dojam.

Kako ste birali i prilagođavali materijale?

Materijali su jednostavno slijedili shemu zemljanih boja. Uglavnom su to prirodni materijali kao što su ratan, juta, lan, drvo, koža, terakota...

Je li vlasnik postavio ikakve granice za dizajniranje?

Koji je dio prostora zahtijevao najviše pažnje?

Najviše pažnje je posvećeno komodi za gramofon. Cijeli ovaj zid je zamišljen da služi glazbi i također drži veliki broj ploča. Također je prilično velik i osebujan komad namještaja u malom prostoru.

Čime ste se vodili pri odabiru dodataka i ukrasa?

Volim kad su dodaci i praktični, a ne samo ukrasni. Stoga smo se u našem slučaju usredotočili na rasvjetu, vaze, okvire za slike te jastuke i prekrivače kako bi se stvorilo ugodno mjesto za opuštanje. Sve u prirodnim tonovima.

Glavna stropna rasvjeta kao i cjelokupna elektroinstalacija dobro su pripremljeni u prostoru. Opremila sam prostor praktičnim svjetiljkama. Zatim sam dodala stolne i podne lampe na druga mjesta kako bih stvorila različite atmosfere u prostoru.

Ema Traplová, dizajnerica u Bonami Dizajnu interijera

Dio preuređenja bilo je i ukrašavanje terase vrtne kućice. Jednostavna drvena sofa s nekoliko jastuka bila je dovoljna za udoban i ugodan prostor za sjedenje.Autorica transformacije je dizajnerica Ema Traplová.

Više inspiracija