Roštilj: 2 originalna recepta za vegane i mesojede

Romana Böhmová · 20. kolovoza 2021

Je li i vama roštilj simbol ljeta? Tople večeri mame vas da pripremite nešto dobro na roštilju. Ako vam ponestane ideja za pripremu jela na roštilju, imamo zanimljivih, manje poznatih delicija s roštilja za vas. A mislili smo i na vegane.

Veganski ražnjići s falafelom s roštilja

Jeste li jeli povrće s roštilja na različite načine? Romana je za vas pripremila veganske ražnjiće s falafelom na roštilju. Recept je brz, u kuhinji ćete provesti minimalno vremena.

Sastojci:

• 190 g veganskog falafela
• 1 crvena paprika,
• 1 žuta paprika,
• 1 mala tikvica,
• 1 crveni luk,
• maslinovo ulje,
• sol

Koji je postupak?

1. U zdjelu stavite oko 2-3 žlice maslinovog ulja i 1 žličicu soli. Paprike očistite i narežite na kockice oko 3x3 cm.

2. Tikvice narežite na otprilike iste komade kao i papriku.

3. Sve ubaciti u zdjelu i dobro umiješati u ulje.

4. Luk ogulite, narežite na četvrtine i svaki dio prepolovite.

5. Namočite ražnjiće od bambusa u vodu da ne zagore. Ili isprobajte sa žicama za ražnjiće Westmark Twister.

6. Počnite nabadati pojedine sastojke na ražnjiće. Možete krenuti na sljedeći način - žuta paprika - luk - tikvice - falafel kuglica - tikvice - luk - crvena paprika.

7. Pripremljene ražnjiće stavite na vrući roštilj i pecite sa svih strana.

Savjet: Nabavite sve što trebate za roštilj.

Ljetna salata s halloumi sirom na žaru

Ovo je također izvrstan recept za roštilj koji uz dodatak salate od povrća stvara lagani ručak.

Sastojci:

• 1 pakiranje halloumi sira,
• 100 g slanine,
• 100 g mješavine za salatu,
• 4-6 cherry rajčica,
• maslinovo ulje,
• razni začini

Za preljev:
• 2 žlice maslinovog ulja,
• 1 čajna žličica meda,
• ½ žličice senfa,
• sol,
• papar.

Slana granola:
• različite vrste orašastih plodova,
• sezam (crni i bijeli),
• maslinovo ulje,
• sol.

Postupak:

1. Prvo pripremite preljev tako da pomiješate sve sastojke - maslinovo ulje, med, senf, sol i papar.

2. Halloumi sir narežite na ploške debljine oko 1,5 cm, pokapajte maslinovim uljem i začinite talijanskim začinima (kao što su morska sol, bosiljak, timijan, origano, bijeli papar, luk, ružmarin...).

3. Pecite sir s obje strane. Također, ispecite tanke šnite slanine na roštilju.

4. Stavite salatu u zdjelu u kojoj je preljev i dobro promiješajte. Poslužite na tanjuru i na njega narežite cherry rajčice.

5. Na tavu stavite nekoliko kapi maslinovog ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri.

6. Grubo nasjeckajte različite vrste orašastih plodova (npr. lješnjake, bademe, orahe, pistacije) i popržite ih dok ne poprime pozlaćenu boju.

7. Na kraju dodajte malo sezama i posolite granolu.

8. Na salatu stavite pečeni halloumi sir, komadiće slanine i sve pospite slanom granolom.

Uživajte u jelu. Možete poslužiti, na primjer, svoje delicije s roštilja nakrasnom pladnju ili lijepom kamenom tanjuru.

Recept je pripremila blogerica Romana Böhmová, možete ju pratiti na Instagramu.