Proljetni popust -15% uz kod TRAVANJ15 |Samo do ponoći →
Mid Season Sale | Uštedite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Transformacija radnog prostora u industrijskom stilu


Radio je kod kuće ili u kafićima. Ali to više nije bilo dovoljno, žudio je za vlastitim ateljeom u kojem bi mogao stvarati i upoznavati ljude u miru.

Neka vas inspirira ured poznatog grafičkog dizajnera Tomáša Bříneka, poznatog pod nadimkom TMBK, kojeg su kreirali dizajneri Bonamija.

Glavni uvjet je bio da se ovdje osjećam ugodno i da imam sve što mi je potrebno za radni dan. Zahvaljujući Bonamiju, gotovo da nisam ni o čemu brinuo. Imao sam pri ruci njihove dizajnere koji su osmislili cijeli interijer i mislim da su osmislili odličnu ideju.

Tomáš Břínek, grafički dizajner i fotograf

Konačni rezultat interijera postignut je zajedničkim radom Bonami dizajnera i TMBK-a. Tomáš je imao jasnu predodžbu oko odabira konkretnih objekata, ali je s druge strane u potpunosti ispoštovao tlocrtni dizajn koji smo mu predstavili i ostavio nam potpuno odriješene ruke u oplemenjivanju prostora dekoracijama i tekstilnim dodacima. Usuđujem se reći da je rezultat zajedničko umjetničko djelo s kojim su obje uključene strane iskreno zadovoljne.

Linda Povolná, dizajnerica interijera

Studio prije transformacije

Studio nakon transformacije

Jeste li prilikom osmišljavanja prostora imali određenu viziju?

Vizija je bila jasna od samog početka, a to je bilo istaknuti rad TMBK-a. Savršeno nadopunjuju interijer i daju osobnost cijelom prostoru. Ali u isto vrijeme, također smo željeli definirati zonu opuštanja s prilagođenim zvukom. Ovo definitivno nije dosadan ili već viđeni ured sa samo stolovima. Mislim da cijeli prostor na kraju savršeno odražava za koga je stvoren i tko će u njemu provoditi vrijeme.

Koji ste stil odabrali za svoj ured?

Budući da se ured nalazi u čisto industrijskom prostoru, željeni smjer je odlučen od samog početka. Što se stila tiče, Tomáš i ja smo se odmah složili. Imao je prilično jasnu ideju o izboru namještaja koju je podijelio s nama, a mi smo je uzeli kao osnovu za naš dizajn.

Jednostavne vizualizacije, zahvaljujući kojima je Tomáš Břínek mogao bolje zamisliti budući interijer.

Jednostavne vizualizacije, zahvaljujući kojima je Tomáš Břínek mogao bolje zamisliti budući interijer.

Je li vas pozicija prostora u nečemu ograničavala?

Interijer je zaista dovoljno velikodušan, tako da smo mogli uživati ne samo u prostranim stolovima za koncentrirani rad, već i u prostoru za opuštanje s kutnom garniturom i prilično velikim TV-om.

Na temelju čega ste odabrali boje za interijer?

Vodeći princip bio nam je zadržati industrijski stil u radnom prostoru. Stoga su tipični elementi ovog stila, poput crnog metala i patine, morali biti prisutni. Koristili smo to ne samo u drvenim elementima, već i u kožnoj sofi boje konjaka.

Budući da su interijer trebali obilježiti autorski kolaži na zidovima, paletu boja smo odabrali tako da namještaj ne privlači pažnju na sebe.

Koji su elementi u tom smislu bili presudni?

Dva elementa su presudila u paleti boja. Sofa boje konjaka, koju smo nekada birali kao dominantne boje u interijeru, i veliki orijentalni tepih. Njegov nas je uzorak pak nadahnuo da radnu sobu ublažimo dodacima i ukrasima.

Kojem dijelu radnog prostora je trebalo posvetiti najviše pažnje pri dizajniranju?

Puno smo razmišljali o radnom stolu. Prethodno smo razgovarali s TMBK-om o tome kako su navikli raditi za svojim radnim stolom, komuniciraju li međusobno dok rade i koliko prostora trebamo posvetiti ovom prostoru. U jednom je trenutku smo čak razmišljali o više opcija. Ali onda smo uspjeli pronaći stolove na Bonamiju koji ne samo da ovdje izgledaju sjajno, već i savršeno pristaju i nude zaista značajan prostor za rad.

Je li bilo problema u dizajnu ili realizaciji?

Budući da smo trebali renovirati prostor od stropa do poda, morali smo se suočiti i s ovim izazovom. To je na kraju i postignuto. Iako smo prvotno željeli koristiti lopaticu za beton, ovo rješenje je na kraju napušteno. Međutim, odabrana alternativa savršeno ga zamjenjuje u pogledu boje i stila. Ne samo da poboljšava cjelokupni industrijski karakter prostorije, već je i lak za održavanje.

Jeste li ugradili neke gadgete u interijer?

Mogu reći da je gadget gotovo cijeli prostor, spajajući funkcionalnost i estetiku u skladno i kreativno mjesto za rad. Drago nam je da je u interijeru vidljiv otisak Tomáševog osebujnog stila, bilo u obliku originalnih kolaža ili ukrasa u obliku kipova patuljaka.

I posljednje pitanje - je li bilo nešto posebno u projektiranju ureda za TMBK?

Svakako atmosfera. Odavno se nismo toliko smijali prilikom izrade interijera. (smijeh)