Svima su poznata tradicionalna uskrsna jela koja uključuju glavne namirnice poput jaja, pečene šunke, hrena, rotkvica i slično. Hoćete li ove godine probati manje poznata jela?
Punjena jaja – umjesto tradicionalnih kuhanih jaja, poslužite ove godine punjena jaja, možete bjelanjke napuniti usitnjenim komadićima žumanjaka pomiješanim sa sitno nasjeckanim češnjakom, paprikom, senfom, vlascem, majonezom, maslinama, rotkvicom i ostalim povrćem po želji.
Mesna štruca - Kuhanu šunku ili mljeveno meso pripremite u mekom tijestu te napunite s tvrdo kuhanim jajima narezanim na kolutiće i umakom po želji.
Proljetni muffini - muffini ne moraju isključivo biti slatki, napravite za promjenu slane. Pripremite muffine sa svježim sirom, šunkom te naribanim masnim sirom zapečenim na vrhu, u smjesu svježeg sira možete dodati i vlasca te češnjaka ili hrena i ostalih tradicionalnih uskrsnih delicija.
Maneštra od slanutka - popularna je u Istri, ali možete ju isprobati po tradicionalnom receptu ili dodati povrća i mesa po svom izboru. Namočite slanutak, a na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk, poriluk, mrkvu i celer. Dodajte ocjeđeni slanutak. Dobro promiješati temeljac i kuhati dok slanutak ne omekša, može se poslužiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo.
Pinca ili slatki kruh, sirnica, pogača jedna je od nezaobilaznih uskršnjih slastica, pogotovo u Dalmaciji i Primorju i Istri. Radi se od dizanog tijesta koje se oblikuje u kuglu, a mnogi ga ukrase pisanicom.