Tikvice su toliko svestrane da su izvrsne i za slastice, gdje tijestu daju prekrasnu mekoću. Ionako ukusnu tortu od tikvica sa čokoladnom kremom uzdigli smo u raskošan desert, a ukrasite li je svježim voćem, torta će izazivati zazubice već na prvi pogled.
Za koru pripremite:
80 g omekšalog maslaca,
120 g šećerne trske,
1 jaje,
250 g glatkog brašna,
50 g kakaa,
2 žličice ekstrakta ili paste od vanilije,
1 žličica mljevene kave,
2 žličice praška za pecivo,
1 žličica sode ,
prstohvat soli,
2 šalice naribanih tikvica (to je otprilike 1 srednja težina 300 - 350 g).
Za kremu će vam trebati:200 ml vrhnja (30%),
160 g čokolade (min. 45%),
200 g mascarponea.
Za završetak i dekoraciju:
Svježe voće, jestivo cvijeće itd. prema vlastitoj mašti i ukusu.
Postupak:
1. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom, nakon nekog vremena dodati jaje i ekstrakt vanilije.
2. Brašno pomiješajte s kakaom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i prstohvatom soli pa tu praškastu smjesu umiješajte u umućenu pjenu. Na kraju dodajte naribane tikvice, također sa sokom, ako nije previše iscurilo. Lagano premijesiti i rastanjiti tijesto u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili namašćenu i posutu brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C 20 - 30 minuta.
Priprema ganachea:
1. Stavite vrhnje u lonac da se grije na laganoj vatri. Kad se počnu stvarati prvi mjehurići, maknite kremu sa štednjaka i stavite nasjeckanu čokoladu.
2. Nakon što se čokolada otopi, smjesu temeljito promiješajte kako biste dobili lijepu glatku konzistenciju.
3. Prekrijte ganache prozirnom folijom, stavite ga direktno na čokoladu i nakon što se ohladi stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.
4. Na kraju umutiti ohlađeni ganache s mascarponeom i ovom čokoladnom kremom premazati pečene kiflice od tikvica i ukrasiti po želji.
Teškoća: lako
Vrijeme: do 1 h + vrijeme hlađenja
Broj porcija: cca. 12 taktova