Do -20% na sve za vrt | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Jednostavan i brz recept za slane i slatke tikvice

Imamo za vas dva nova recepta za koje ćete iskoristiti tikvice. Brzi su i može ih napraviti i kuhar početnik. Pripremili smo za vas slanu galetu i ukusnu tortu s kremom.

Galetta od tikvica s limunom i mascarponeom

Galette od tikvica izvrsne su kao luksuzan doručak, jednostavna ljetna večera i kao brzi obrok u kutiji za ručak ili piknik. Izvrsni su topli, tek izvađeni iz pećnice, ali jednako ukusni i ohlađeni iz hladnjaka, kada su savršeno osvježavajući. Također će biti savršen dodatak svakoj zabavi, čak i na roštilju, a uz to će lijepo izgledati na svakom stolu. U njima ćete uživati npr. uz salatu od povrća, pršut ili kao prilog, primjerice uz meso ili sir na žaru.


Savjet: Tradicionalno slane i slatke galette rade se s prhkim tijestom, ali vrlo su ukusni i s lisnatim tijestom koje vam može olakšati posao ako ga kupite.

Mascarpone u nadjevu zamijenite manje masnom ricottom ili krem sirom po želji. Tikvice su najprikladnije za galette ako su male i tanke i bez sjemenki unutra. Narežite ih na vrlo tanke ploške kako bi se tikvice dobro ispekle ujedno s tijestom.

Sastojci:
  • 300 g lisnatog ili prhkog tijesta ( recept ispod),
  • 150 g mascarponea,
  • ½ limuna,
  • 2 male tikvice,
  • Sol, bijeli papar.

    Postupak:
    1. Mascarpone pomiješajte s limunovom koricom i limunovim sokom, začinite solju i paprom. Tikvicu narežite na vrlo tanke ploške, za to dobro ide npr. mandolina.
    2. Tijesto razvaljajte u palačinku (možete koristiti i prethodno razvaljano lisnato tijesto) i izrežite krugove proizvoljne veličine, npr. prema ploči. U našem slučaju to je prema ploči od 20 cm i 18 cm.
    3. Na sredinu svakog kruga rasporedite nadjev od mascarponea, stavljajući ga oko 2 cm od ruba. Ploške tikvica rasporedite u dva sloja na mascarpone, posolite tikvice i presavijte rubove tijesta prema unutra na tikvice. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom, možete posuti solju i sezamom.
    4. Galette pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C dok rubovi ne porumene, oko 15 - 25 minuta.

  • Kako napraviti prhko tijesto?

    Potrebno vam je:
  • 200 g glatkog brašna,
  • 110 g hladnog maslaca,
  • 1 žumanjak,
  • 1 žlica hladne vode,
  • prstohvat soli.

    Postupak:
    1. Brašno i sol pomiješajte s maslacem u obliku mrvica, dodajte žumanjak i vodu te izradite kompaktno tijesto.
    2. Radite brzo da se maslac ne počne previše topiti.
    3. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i spremite u hladnjak na najmanje sat vremena, ali ga možete čuvati i do sljedećeg dana. Pustite da se kratko opusti prije nego što ga razvaljate, ali samo toliko da možete raditi s njim, mora biti dovoljno hladno čak i kada se razvalja.

    Teškoća: lako
    Vrijeme: do 1 h
    Broj porcija: 3 manje galette
  • Kolač od tikvica sa čokoladnom kremom

    Tikvice su toliko svestrane da su izvrsne i za slastice, gdje tijestu daju prekrasnu mekoću. Ionako ukusnu tortu od tikvica sa čokoladnom kremom uzdigli smo u raskošan desert, a ukrasite li je svježim voćem, torta će izazivati zazubice već na prvi pogled.

    Za koru pripremite:
  • 80 g omekšalog maslaca,
  • 120 g šećerne trske,
  • 1 jaje,
  • 250 g glatkog brašna,
  • 50 g kakaa,
  • 2 žličice ekstrakta ili paste od vanilije,
  • 1 žličica mljevene kave,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica sode ,
  • prstohvat soli,
  • 2 šalice naribanih tikvica (to je otprilike 1 srednja težina 300 - 350 g).

    Za kremu će vam trebati:
  • 200 ml vrhnja (30%),
  • 160 g čokolade (min. 45%),
  • 200 g mascarponea.

    Za završetak i dekoraciju:
    Svježe voće, jestivo cvijeće itd. prema vlastitoj mašti i ukusu.

    Postupak:
    1. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom, nakon nekog vremena dodati jaje i ekstrakt vanilije.
    2. Brašno pomiješajte s kakaom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i prstohvatom soli pa tu praškastu smjesu umiješajte u umućenu pjenu. Na kraju dodajte naribane tikvice, također sa sokom, ako nije previše iscurilo. Lagano premijesiti i rastanjiti tijesto u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili namašćenu i posutu brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C 20 - 30 minuta.

    Priprema ganachea:
    1. Stavite vrhnje u lonac da se grije na laganoj vatri. Kad se počnu stvarati prvi mjehurići, maknite kremu sa štednjaka i stavite nasjeckanu čokoladu.
    2. Nakon što se čokolada otopi, smjesu temeljito promiješajte kako biste dobili lijepu glatku konzistenciju.
    3. Prekrijte ganache prozirnom folijom, stavite ga direktno na čokoladu i nakon što se ohladi stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne.
    4. Na kraju umutiti ohlađeni ganache s mascarponeom i ovom čokoladnom kremom premazati pečene kiflice od tikvica i ukrasiti po želji.

    Teškoća: lako
    Vrijeme: do 1 h + vrijeme hlađenja
    Broj porcija: cca. 12 taktova