Bonami Days -15 % na nesnižene proizvode | Kod: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Preobrazba višenamjenskog dnevnog boravka

Kako u 20 m2 smjestiti dnevni boravak sa spavaćom sobom, dječjom sobom i povremenim studijom za snimanje, a da sve bude funkcionalno i još pritom i izgleda dobro i elegantno? Inspirirajte se preobrazbom u domu pjevača Pokáča i njegove obitelji, koju je nadgledala dizajnerica Petra Indruchová, jedna od Bonami dizajnerica interijera.

Kada dizajniram, nastojim se inspirirati ljudima koji žive u stanu. Stoga mi je jako važno dobiti jasnu predodžbu o tome što vole i što im je potrebno. To je jedini način na koji stanari u konačnici mogu dobiti upravo ono što žele, a ja uspjeti dizajnirati interijer koji je jedinstven, funkcionalan i lijep.

Petra Indruchová, dizajnerica

Uslugu dizajna interijera Bonami otkrili smo na Instagramu i pomislili zašto ne isprobati - odlučili smo začiniti mjesto gdje živimo. Ispalo je dobro, htjeli smo dodati malo boje i svjetla u prostor pa smo odobrili šarene uzorke od dizajnera i u roku od nekoliko tjedana sve je uglavnom bilo gotovo.

Pokáč, vlasnik

Soba prije i poslije makeovera:

Za koji stil uređenja ste se vi i vlasnik odlučili?

Odabrala sam konzervativni stil namještaja u kombinaciji s modernim stilom oslikavanja zidova. Veličina sobe - posebno prozor koji se otvara prema vrtu - dovela me do ove odluke. Prepoznatljiva, nekonvencionalna boja zidova bila mi je namjera od prvog trenutka kada mi je rečeno da treba zadržati postojeće ormare u sobi. Konačni izgled namještaja dorađen je u dogovoru s vlasnicima.

Jeste li prilikom osmišljavanja prostora imali neku posebnu inspiraciju?

Inspirirao me prostor samog stana i pogled na vrt, što je vrlo rijetko u Pragu. Ali svakako moram spomenuti slike koje su inspirirale moj izbor boja i odabir dodataka.
Tlocrt sobe i raspored namještaja (20 m²)

Tlocrt sobe i raspored namještaja (20 m²)

Kako ste krenuli s dizajnom interijera u smislu njegovog rasporeda?

Ideja sobe s takvom hibridnom funkcijom -tj. dnevni boravak, spavaća soba, dječja soba, soba za snimanje - prilično je nekonvencionalna i idealno bi bilo više kvadrata za realizaciju (smijeh).

Međutim, mali prostori izazov su našeg vremena, stoga sam pokušala svakoj funkciji pronaći svoj namjenski prostor kako ne bi ometali jedni druge i mogli raditi istovremeno. Stoga to ne bih nazvala borbom s malim prostorom, već prije izazovom kako to učiniti na najbolji mogući način.

Moodboard pun odvažnih boja

Moodboard pun odvažnih boja

Jednostavna vizualizacija koja pomaže klijentu da stekne dojam o budućem interijeru

Jednostavna vizualizacija koja pomaže klijentu da stekne dojam o budućem interijeru

Što je bila osnova za usklađivanje boja?

Prostor je definiran postojećim podom, prozorima, vratima i ormarima. Ovaj minimalistički temelj potaknuo je moju ideju da ovu konzervativnu shemu boja proširim na druge komade namještaja. Na drugačiji pristup zidovima tada su me silno potaknule slike koje su vlasnici prethodno kupili i željeli uklopiti u interijer. Vatromet boja na njima jednostavno je vrištao za hrabrijim pristupom zidnom dekoru.

Čime ste se rukovodili pri odabiru materijala?

Odabir materijala izravan je rezultat konzervativnog pristupa. Jednostavne površine, čiste boje i teksture, ali zanimljivi detalji. Također mi je bila važna praktičnost i održavanje jer će sobu koristiti i odrasli i djeca. Na kraju, ali ne manje važno, birala sam prema kriterijima kvalitete kako bi namještaj i veći dodaci trajali što dulje i bili ugodni takvi kakvi jesu.

Jesu li vlasnici postavili neke uvjete/granice u dizajnu ili su vam dali odriješene ruke?

Vlasnici su tijekom cijelog vremena bili vrlo otvoreni za raspravu, a mi smo prešli i pomaknuli granice s obje strane. Ipak, bitno je bilo prilagoditi interijer djeci i njihovim potrebama.

Minimiziranje oštrih rubova, lomljivosti i krhkosti materijala. Zato sam neke od dijelova zamislila kao predmete koje je lako premjestiti - kao što je slučaj u svakoj dječjoj igraonici.

Kojem dijelu sobe je trebalo posvetiti najviše pažnje pri planiranju?

S obzirom na prostor koji zauzima, u ovom slučaju izdvojila bih prostor za spavanje. Uvjet je bio veliki bračni krevet (180 x 200 cm) - i dječji krevetić, što će prostorno činiti jednu cjelinu. Međutim, cilj je bio da prostor za spavanje ne zauzima cijelu prostoriju.

Koje su bile vaše smjernice pri odabiru sitnijih dodataka i ukrasa?

Za dodatke, s obzirom na paletu boja i oblik namještaja, tražila sam zanimljivije oblike i boje koji bi se također uklapali sa slikom i posterima.

Bilo mi je važno da ukrasi i dodaci također ispune svoju funkciju i da nisu samo "sakupljači prašine" – već nešto što će obitelji s djecom biti dobro i korisno. I u ovom slučaju na redu je bila upotreba široke palete dodataka za djecu, što će zasigurno biti dobrodošlo u interijeru.

Uvijek mi je važno poštivati ​​stil života i korištenje interijera od strane njegovih stanara. U ovom slučaju najveća prednost je jednostavno preslagivanje elemenata namještaja koji su manji i mogu se lako i brzo premjestiti u slobodan prostor.

Petra Indruchová, dizajnerica

Uređenje je uključivalo i malo uređenje vrta oko kuće. Fotelje s ležaljkom stvorile su idealno mjesto za ljetno sjedenje među stablima jabuka.