15% popusta uz kod VELJACA15 | Uštedite već danas →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Valentinovo

Bliži se Valentinovo. Ne znate čime biste iznenadili svoju bolju polovicu? Dopustite nam da postanemo vaš Kupid te vam pomognemo u planiranju romantičnih trenutaka i odabiru najboljeg iznenađenja. Volite li iznenađenje u obliku originalnog poklona, ​​večeru uz svijeće ili zajedničku večer uz dobar film i glazbu? Sve za najljepše Valentinovo možete pronaći na Bonamiju.

Kada je Valentinovo?

Valentinovo se obilježava se svake godine 14. veljače, a poznat je i kao Dan svih zaljubljenih ili Dan ljubavi. Možda do sada niste znali da su njegovi korijeni čisto europski. Iako potječe uglavnom iz anglosaksonskih zemalja, slave ga ljudi diljem svijeta.

Kako je nastao dan sv. Valentina

Pitate se tko je bio sveti Valentin? Preselimo se na trenutak u stari Rim gdje je 14. veljače pogubljen hrabri biskup Valentin koji je vjenčavao zaljubljene parove unatoč carevoj strogoj zabrani. Istodobno se slavio i blagdan pročišćenja i plodnosti, Luperkalija, kada su muškarci iz urne ljubavi izvlačili imena djevojaka. One su trebale postati njihove partnerice iduće godine.

Ova dva događaja vjerojatno su se s vremenom spojila u jedan praznik, pun ljubavlju ispunjenih čestitki, romantičnih večera, ruža i čokolade. Prije svega, to je još uvijek slavlje ljubavi i na vama je kako i s kim ćete ga proslaviti. ♥

Kako se Valentinovo slavi kod nas i u drugim zemljama

Svatko slavi Valentinovo na svoj način. Neki odlaze na večeru za Valentinovo u omiljeni restoran s posebnim menijem, neki pripremaju večeru uz svijeće kod kuće, treći više vole romantična iskustva u vidu wellnessa, zajedničkih masaža ili letova balonom.

Međutim, jedno je uobičajeno, darivanje iz ljubavi. Najčešće su to cvijeće, čokolada, nakit ili donje rublje. Želite li voljenoj osobi ove godine pokloniti nešto maštovitije, pogledajte stranicu Darovi za Valentinovo gdje imamo mnoštvo savjeta koji će vas sigurno razveseliti:
Ipak, ne obilježava se u svakoj zemlji Valentinovo na isti način kao kod nas. Upoznajte pet najzanimljivijih proslava Valentinova.
Japan
U Japanu se na dan Valentinova ugađa muškarcima. Žene daruju svoog supruga ili dečka poklonima kako bi izrazile svoju naklonost.

Međutim, ne morate se brinuti da će žene biti uskraćene za pažnju. 14. ožujka se slavi takozvani Bijeli dan, koji je sličan Valentinovu. Na taj dan muškarci darivaju svoje žene i djevojke. Postoji čak i nepisano pravilo da vrijednost poklona treba biti 2x do 3x veća od vrijednosti poklona koji je muškarac dobio od žene na Valentinovo.
Južna Koreja
Južnokorejci su se inspirirali svojim japanskim susjedima i slave i Valentinovo i Bijeli dan. Ali to nije sve! Još jedan praznik, koji zovu Crni dan, slavi se 14. travnja. Ovaj praznik pripada samcima koji se sastaju na ručku u restoranima i jedu tradicionalnu južnokorejsku hranu. Neki ovaj praznik smatraju slavljem slobodnog života, drugi utjehom što nisu mogli sudjelovati u prethodnim praznicima.
Danska i Norveška
Valentinovo se relativno nedavno počelo slaviti u Norveškoj i Danskoj. Ovdje muškarci 14. veljače ženama šalju tzv. "Gaekkebrev" - smiješne stihove za Valentinovo. Ove kartice su anonimne, ali sadrže nagovještaj u obliku broja slova u imenu pošiljatelja. Žene zatim moraju pogoditi tko im je poslao čestitku do Uskrsa. Ako žena pogodi ime pošiljatelja, osvaja uskršnje jaje. Ako ne riješe zagonetku, jaje moraju donirati pošiljatelju koji se baš za Uskrs deklarira kao autor čestitke.
Filipini
Filipinci su Valentinovo začinili originalnom tradicijom, a to su masovna vjenčanja. Stotine parova će 14. veljače zajedno izgovoriti da, usred trgovačkih centara ili drugih javnih mjesta.
Italija
Dan zaljubljenih isprva se slavio u Italiji kao praznik dolaska proljeća. Na ovaj dan zaljubljeni su se okupljali u parkovima i vrtovima i uživali u glazbi, šetnjama i čitanju ljubavnih pjesama. Prema tradiciji, mlade neudate djevojke su na ovaj dan trebale ustati u zoru. Pričalo se da će prvi muškarac kojeg su ugledale na Valentinovo biti njihov muž u roku od godinu dana. Ili je barem trebao što više sličiti budućem mladoženji.