Popust za sv. Nikolu -10% uz kod POKLON10 | Traje do ponoći →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošaricaMenu

Kako transformirati blagovaonicu?

Renoviranje blagovaonice je pravi projekt, jer mora biti dobro uređena, imati udobne elemente, biti funkcionalna, okupljati ljude i služiti svojoj svrsi. Zato je bitno da je renoviranje ovakvih prostora prije svega dobro osmišljeno.

Razgovarali smo s dizajnericom interijera Urškom Oman, na Instagramu poznatoj i kao @caricasveta.si, o nedavnom renoviranju njezine blagovaonice. Za sve koji planiraju preuređenje blagovaonice u skoroj budućnosti, izdvojila je nekoliko odličnih savjeta koje vam donosimo u nastavku.

Važni koraci prije početka transformacije

Urška savjetuje da se prije nego krenete u renoviranje zapitate:

  • što vam je najvažnije u prostoru,
  • koliko će ljudi najčešće sjediti za stolom,
  • kakav je prostor sam po sebi - nudi li mogućnosti za veće komade i udobne prolaze ili ste ograničeni prostorom i trebate tražiti rješenja?
Ona vas također potiče da tražite inspirativne prostore u časopisima, knjigama, na Pinterestu- napravite kolaž slika koje vam se sviđaju. Ovo će vam pomoći da stilizirate svoj interijer. Na temelju toga možete odabrati i materijale koje želite, što će vam olakšati pronalazak savršenih elemenata. Također ima smisla pripremiti budžet koji imate na raspolaganju i pronaći svoje omiljene komade unutar tog iznosa.

Ako nemate ideja ili ih ne vidite rješenje, Urška preporuča i pomoć dizajnera interijera koji će vam pomoći pronaći savršene komade za vaše potrebe u željenom stilu.

Kako ste odabrali svoj stol? Zašto i kada odabrati okrugli stol, koje su prednosti?

Urška: Okrugli stol sam odabrala prvenstveno na temelju prostora koji sam imala na raspolaganju. Ranije sam imao stol koji je očito bio prevelik za moj prostor i sve mi se činilo prilično skučenim. Nakon nekih mjerenja i istraživanja prednosti okruglih stolova, odlučio sam se za Teulat Cep blagovaonski stol u crnoj boji. Velika prednost je što razgovori za stolom bolje teku, odličan je za gozbe, idealan je za prostore kvadratnog oblika jer zauzima podjednaku količinu prostora u svim smjerovima. A kada se stolci pospreme ispod stola, stvarno imamo puno više prostora nego prije - djeca se sada veselo igraju i trčkaraju oko novog stola.

Što ne smije nedostajati u blagovaonici?

Urška: Mislim da su neophodni elementi oni zbog kojih se osjećamo kako treba. Zato ne mislim da postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Za mene je neizostavan dovoljno veliki tepih ispod stola koji na neki način uokviruje blagovaonicu i daje joj dinamiku. Kvalitetan stol koji će preživjeti sva domaća jela, društvene igre, domaće zadaće, kreativnost i životne rasprave, udobne stolice i visilica iznad stola. Gotovo uvijek na stol stavim posebnu vazu sa svježim ili suhim cvijećem, ali volim i zanimljiv raspored posuđa i pribora prirodnog izgleda.

Na što trebam paziti pri odabiru tamnog namještaja?

Urška: Odabir tamnog namještaja svodi se na ravnotežu boje, svjetla i materijala. Savjetovala bih odabir tamnog namještaja ako imate dovoljno prirodnog svjetla u prostoriji, a ne bih preporučila tamne komade u jako malim prostorijama, koje mogu biti prilično skučene.

Također, obratite pozornost na kontrast - ublažite strogi izgled crnog stola s drvenim stolcima, odaberite svijetlu boju na zidovima, dodajte prostirku od prirodnih vlakana, dodajte dodatke u svijetlim bojama itd. Dodavanje svijetlih elemenata kao što su okviri za slike, jastuci za sjedenje ili svjetliji dekorativni elementi dodaju kontrast tamnom namještaju i pomažu dodati vizualnu raznolikost.

Razmislite o čišćenju tamnog namještaja i odaberite kvalitetne materijale koji su otporniji na dugotrajnu upotrebu.

Imate li još savjeta za one koji opremaju svoju blagovaonicu?

Urška: Uživajte u procesu! Stvorite kutak koji vas čini sretnim. Blagovaonica je mjesto gdje se družimo, mjesto gdje se događaju važne stvari - stvorite svoju blagovaonicu iz snova s kvalitetnim komadima u kojima se osjećate dobro. Nemojte se previše osvrtati na trendove, već birajte bezvremenske komade koji će uvijek biti 'in' i neće vam brzo dosaditi. I zabavite se ukrašavajući!